Tjuvstart på Melamartnan

Torsdag 6. oktoberkl. 19.00 i Melasalen tjuvstarter vi Melamartnan sammen med Nord-Trøndelag Teater. Vi viser:

VESTMANNEN

Handels- og ferdaveiene fra Trøndelag og østover til Jamtland har eksistert i over 1200 år og fra gammelt av var det bøndene i Härjedalen og Dalarna som stor for det meste av salg og bytte av varer på martnaene i Nord-Trøndelag. Forbønder kaltes de, fordi de kjørte foror, eller lass, med hest og slede fra Sverige til Nord-Trøndelag på vinterstid.

I Västmannen blir du kjent med en helt spesiell forbondes martnasferd i 1877. Forbonden nærer nemlig et brennende hat til en staværing som under fjorårets martna lurte ham til å kjøpe ei tønne med rotten spekesild. Målet for årets martnasferd er derfor hevn. Underveis forulykker han imidlertid flere gganger, og hver gang strekkes en hjelpende hånd ut til forbonden fra vest. Godheten rører noe i ham og endrer hans verdenssyn og tankesett.
Det er skuespiller Tore B. Granås som legemliggjør den muntre,men hevngjerrige vestmannen. Du finner ham i bakgårdene, der folk flest samlet seg til handel, fest, skrøning, dans og leven i gammeltida.
Monologen fremføres på jamska, en trøndersk dialekt som er i ferd med å gå i glemmeboken. Gjør deg klar for et spennende og levende innblikk i den farefulle tradisjonen gjennom historisk fortellerteater på sitt aller beste.

Forestillingsdetaljer
Av: Torvald Sund
Regi: Arnulf Haga
Scenografi: Erlend Haga
Foto: Espen Storhaug
Med: Tore B. Granås